ÄlyTariffi – tarina tariffiohjauksen takaa

Vuoden 2022 syksyä kohden sähkön hinnannnousu, epävakaat markkinat ja yleinen laaja siirtyminen Nordpool Spot-hinnoitteluihin on aiheuttanut pään vaivaa, sillä hinnoittelun halpa ajankohta ei yleensä osu sähköyhtiöiden aikasiirto-tariffiohjaustuotteiden käynnistysajankohtaan. Sen sijaan siellä samalla ajankohdalla saattaa olla hyvinkin kallis aika, sillä kuormitus on tällöin tavanomaista korkeampaa ja sähköstä pulaa Euroopan sähkömarkkinoilla. Vaihtoehtona on tarjottu vain kallis määräaikainen kiinteähintainen sopimus. Tai oma tuotanto. Monelle ne eivät ole realistisia vaihtoehtoja

Täten siis moni kotitalous “käyttää yösähköä väärin”, näin iltapäivälehdistön otsikointitapaa vapaasti lainaten. Professori ei kerro mistä voi olla kyse vaan nörtti selittää sen mistä on kyse: Ensimmäiset 2-3 tuntia menee usein kalliin taksan aikaan ja niihin painottuu suurin osa esimerkiksi lämminvesivaraajan energian käytöstä, usein noin 6-9kWh/vrk.

Mies terae takaa.fi -toiminimen takaa, nimimerkki terae, tuo paatunut nörtti alkoi etsimään nopeasti yksinkertaista ja varmatoimista vaihtoehtoa aikasiirtotuottteen tariffiohjaukselle. Yksi tällainen vaihtoehto olisi ollut käyttää ohjelmoitavaa ajastinta tariffiohjausreleen sijaan, mutta tällöin sähkön hintaa pitäisi muistaa vahtia itse aktiivisesti, sillä halvin hinta seuraa pienintä kulutusmäärää Pohjoisilla sähkömarkkinoilla ja odotettu korkein kulutuspiikki aiheuttaa korkeimman hinnan. Siten tämä vaihtoehto kuulosti enemmän varasuunnitelmalta.

Plan A oli etsiä yksinkertaisesti ohjattava automaatiotuote, joka toimii itsenäisesti eikä vaadi mitään tietyn valmistajan oheislaitteita. Toisin sanoen stand-alone IoT älyrele. Vaihtoehdoista karsiutui yksi toisensa jälkeen, ja pitkä tarina lyhyesti: Allterco Robotics valmistamat Shelly-nimellä myytävät IoT-tuotteet tulivat tutuiksi. Näistä ohjaustuotteeseen valittiin ensisijaisiksi käyttölaitteiksi lyhyen koekäyttöjakson jälkeen Pro-sarjan kiinteästi asennettavat ja laitteiden sisään asennettaviksi sopivat Plus-sarjan älyreleet. Ne vaativat vain toimivan internet-yhteyden yhdistääkseen laitteen osaksi ÄlyTariffi-pilveä, joko 2.4GHz WiFi tai Pro-sarjalla vaihtoehtoisesti suora ethernet-liitäntä.

Nuori herra terae (42), jatkoi siitä mihin jäi edellisen omaan käyttöön valmistetun automaatiotuotteensa kanssa; valmis pohja oli yli 500 riviä koodia Bitcoin-louhintalaitteiden käyttämiseksi varastohallin lämmitysautomaatiossa. Näistä kodin sähkösyöppöjen laitteiden ohjaustarpeeseen riitti alle 200 riviä, mutta ohjauslogiikkaa piti erilaisen käyttötarpeen vuoksi muokata huomattavasti.

Oheinen kuvaaja esittää erään päivän eroa normaalin aikasähköohjauksen/”yösähkön” ja ÄlyTariffin käytön välillä

Kun ohjelman ßeta-versio oli käyttövalmis ja Plus-sarjan ohjausrele vaihtunut Pro-sarjaan omassa käytössä, tapahtui se mitä liian harvoin pääsee tapahtumaan: hyvä idea siirtyi myyntiin, sillä Nurkan takaa -verkkokauppa ja toiminimi oli jo valmiina takataskussa. Vielä jälleenmyyntisopimukset kuntoon ja tuotteen saattoi tuoda laitteilla täydennettynä myyntiin.

Jokainen asiakas ei ole insinööri.

Eikä tarvi ollakaan! Tarvittaessa hintaan sisältyy tunti opastusta.

Nörtiltä nörtille -tuotteet kompastuvat usein omaan nokkeluuteensa, sillä jokainen asiakas ei ole insinööri. Näinpä lähtökohdaksi tuli yksinkertainen toteutus käyttäjän kannalta; laitteet ohjelmoidaan mahdollisimman valmiiksi asiakasta varten ja käyttötestataan varmatoimisiksi jo ennen toimitusta. Jos se toimii varastohallin työpisteeseen tehdyssä tuotelaboratoriossa luotettavasti, se toimii myös asiakkaalla siten. Ja tarvittaessa hintaan sisältyy tunti tumpeloimmankin käyttäjän opastusta etätyönä.

Myyjän ollessa myös tuotteen kehittäjä ja käyttäjä, tuotteen toimintaa tarkkaillaan tarkasti ja sitä jatkokehitetään mahdollisesti muuttuvien tarpeiden ja asiakaskokemusten perusteella kaiken aikaa paremmaksi. Yksi laajan, mutta nopean kehitystyön tulos oli siirtyä käyttämään yksinomaan omia verkkopalvelimia ja asiakaslaitteiden suoria yhteyksiä niihin, jolloin palvelun toimivuuden valvonta on yksinkertaista ja korjausliikkeet tehtävissä välittömästi ilman ulkopuolista ohjelmistoa tai palveluja. Se myös takaa laadun ohessa tuotteen jatkuvuuden, kun tässä hektisessä maailman ajassa vaihtoehtoiset valmistoteutukset voivat siirtyä muutaman vuoden kuluttua historiaan ja ovat muutenkin valmistajista ja heidän liiketoimintansa jatkumisesta riippuvia. Jatkuvuuden ja laadun takaa t:mi terae takaa.fi/operative link/Nurkan takaa, sillä sama palvelu on myös omassa käytössä ja tarve on jatkuva. Ja palvelujen jatkumo on riippumatonta yritystoiminnan jatkumosta; nörtti siirtää oman palvelut jälleen harrastuksekseen, jos liiketoiminta lakkaa. Tämä saattaa silti olla yksi niistä tuotteista, jotka tekevät toiminnasta kannattavaa jatkossakin.

Oma brändi oli syntynyt ja sai nimen ÄlyTariffi.

Se on ensimmäinen laatuaan käyttöympäristöriippumattomana IoT-älyreleen ohjauksena, jossa palveluntarjoaja tarjoaa ohjauspuolen “avaimet käteen” -periaatteella yksityisasiakkaille, kytke & käytä. Valmistuotteet ja laitteet löydät Nurkan takaa automaatio-osastolta!

Vaihtoehtoja on paljon muitakin kuin lämminvesivaraajan tai kodin lämmityksen laitteiden tariffiohjaus ja kehitystyö jatkuu asiakaslähtöisistä näkökulmista; Kerro tarpeesi, kehitetään siihen sovellus!

Vastaa