ÄlyTariffi – tarina tariffiohjauksen takaa

Vuoden 2022 syksyä kohden sähkön hinnannnousu, epävakaat markkinat ja yleinen laaja siirtyminen Nord Pool Spot-hinnoitteluihin on aiheuttanut pään vaivaa. Hinnoittelun halpa ajankohta osuu yhä harvemmin sähköyhtiöiden aikasiirto-tariffiohjaustuotteiden käynnistysajankohtaan. Ja kiinteähintaiset jatkuvat sopimukset vaihtuvat yksi toisensa perään todella kalliiksi tai Spot-hinnoitelluksi. Niin myös meillä kotona.

Usein ne ensimmäiset 2-3 tuntia “aikasiirrolla” osuvat kalliin taksan aikaan ja niihin painottuu monilla suurin osa esimerkiksi lämminvesivaraajan energian käytöstä. Noin 6-10kWh/vrk kohtuullisella lämpimän veden käytöllä keskikokoisessa perheessä. Siinä ei paljoakaan lohduta senttiä halvempi hinta “yösähkölle”.

Kyllästyin nopeasti valvomaan pitkälle yöhön, miettien milloin se halvin tunti alkaa ja voi laittaa lämmityksen kovemmalle. Ja napsauttaa boilerin päälle. Voin valvoa kyllä muista syistä, mutta se kävi tympimään nopeasti.

Aloin etsimään yksinkertaista ja varmatoimista vaihtoehtoa aikasiirtotuottteen tariffiohjaukselle. Valmista ei tuntunut löytyvän. Joku alan ihminen ehdotti ohjelmoitavaa ajastinta tariffiohjausreleen sijaan, mutta tällöin sähkön hintaa pitäisi muistaa vahtia itse aktiivisesti kaiken aikaa. Seurata milloin se halvin hinta on vielä senkin jälkeen, kun moni on siirtänyt kulutustaan eri aikaan. Joka yö se klo 1-2 ei ole myöskään halpa. Ja halvin hinta voi olla myös keskellä päivää.

Plan A oli etsiä yksinkertaisesti ohjattava automaatiotuote, joka toimii itsenäisesti eikä vaadi mitään tietyn valmistajan oheislaitteita. Pitkä tarina lyhyesti: Allterco Robotics valmistamat Shelly-nimellä myytävät yleisautomaatiotuotteet tulivat tutuiksi. Ovat oman markkina-alueensa nopeiten kasvanut brändi viime vuosina, eikä aivan suotta.

Näistä ohjaustuotteeseeni tuli ensisijaiseksi valinnaksi Shelly Pro 1. Se on yksinkertainen ja toimiva DIN-kiskoon kiinnitettävä älyrele. Ja sähköisesti paranneltu versio muihin aikaisempiin malleihin verrattuna. Ne vaativat vain toimivan internet-yhteyden yhdistääkseen laitteen osaksi omaa ÄlyTariffi-pilveäni (huom. eri asia kuin Shelly Cloud, joka on pidetty rinnalla mukana ja käytettävissä). Ja siinä riittää vähän pätkiväkin 2.4GHz WiFi. Vaihtoehtona on myös kaapeliyhteys (rj45 ethernet).

Alkuperäisen ohjelman pohja oli yli 500 riviä koodia Bitcoin-louhintalaitteiden käyttämiseksi varastohallin lämmitysautomaatiossa. Näistä kodin sähkösyöppöjen laitteiden ohjaustarpeeseen riitti alle 200 riviä, mutta ohjauslogiikkaa piti erilaisen käyttötarpeen vuoksi muokata huomattavasti. Ja asiakaspalautteen perusteella vielä hieman lisää. Ja sitten jälleen lisää. Ja pian koodia olikin jälleen yli 200 riviä. (Siistin ja kirjoitan uusiksi sen joskus myöhemmin. Nyt se toimii, joten se on riittävän hyvä toistaiseksi.)

Kun ohjelman testiversio oli riittävästi testailtu (muutama naapurikin pääsi koekaniineiksi) ja tuote käyttövalmis, tapahtui se mitä liian harvoin pääsee tapahtumaan. Hyvä idea siirtyi myyntiin. Takataskussa oli verkkokauppatoteutus ja oma toiminimi, joten tuumasta toimeen ei ollut ihan niin pitkä matka.

Nörtiltä nörtille -tuotteet kompastuvat usein omaan nokkeluuteensa. Näinpä lähtökohdaksi tuotteistukselle tuli mahdollisimman yksinkertainen toteutus. Erityisesti käyttäjän kannalta. Laitteet ohjelmoidaan mahdollisimman valmiiksi asiakasta varten ja käyttötestataan varmatoimisiksi jo ennen toimitusta. Jos se toimii varastohallin työpisteeseen tehdyssä tuotelaboratoriossa luotettavasti, se toimii myös asiakkaalla.

Oma brändi oli syntynyt ja sai nimen ÄlyTariffi. Sitä täydentää terae proof-merkintä, joka kertoo laitteiden läpäiseen oman testiseulani (kaikki “QC passed” tuotteet eivät todellakaan läpäise sitä).

Varsinaisen ohjaustuotteen toimintaa tarkkaillaan aktiivisesti ja sitä jatkokehitetään mahdollisesti muuttuvien tarpeiden ja kokemusten perusteella paremmaksi. Rinnalle voi myös tulla, ja on tullutkin, vaihtoehtoisia ohjaustapoja samoilla laitteilla.

Käyttökohteita on paljon muitakin kuin lämminvesivaraajan tai kodin lämmityksen laitteiden tariffiohjaus ja kehitystyö jatkuu asiakaslähtöisistä näkökulmista. Pitäen kuitenkin tuotteen mahdollisimman yksinkertaisena. Rinnalla on markkinoilla monipuolisempiakin vaihtoehtoja, jos tarve on kaiken kattavaan kotiautomaatioon, mitä tämä ei ole. Mutta tämäkin on suurimpaan osaan vaihtoehtoja integroitavissa.

%d bloggaajaa tykkää tästä: