Olen kerännyt tälle sivulle useimmiten kysyttyjä kysymyksiä ÄlyTariffista ja Shelly-laitteiden asennuksesta, sekä palvelun soveltuvuudesta juuri omaan käyttöösi.
Yksi eniten kysytty asia on tietenkin se, mistä saan sähköasentajan ja teettekö itse asennuksiakin. Tällä hetkellä en valitettavasti tee itse asennuksia. Yhteistyökumppanit ja ennalta tunnetut sähköasennusliikkeet/sähköurakoitsijat löytyvät erilliseltä listalta. Listaa pyritään pidentämään sen mukaan kuin Shellyt tuntevia asentajia ilmoittautuu, ostivatpa sitten tuotteensa täältä tai muualta.
Toinen yleinen kysymys koskettaa erilaisia hybridivaraajia, ilmalämpö- tai maalämpöpumppuja käyttäviä järjestelmiä. Soveltuuko tuote minulle? Suurimmasta osasta Jäspin ja Viessmann tuotteissa on jo varmistettu löytyväksi vähintään yksi mahdollinen pudotuslämmön tai sulkutoiminnon käyttötapa. Samoin NIBE-merkkisistä laitteista löytyy poissaoloasennon/pudotuslämmön ohjaus. Joissakin laitteissa on parempi käyttää potentiaalivapaan reletulon liitäntää “poissa kotoa” -asennolla, toisissa taas on vain tehtävä suoraan “kova sulku” katkaisemalla virrat pumpuilta siihen tarkoitetussa liitännässä (se on sama liitäntä johon otetaan joko “yösähkö” -kytkennän ohjaus tai jossa ulkomailla käytetään ominaisuutta katkaisemaan lämmitys sähköyhtiön toimesta alueellisesti sähkön säännöstelyä tarvittaessa). Lähes kaikista laitteista löytyy kuitenkin jokin mahdollinen käyttötapa hyödynnettäväksi.
Kolmas yleinen kysymys liittyykin lämpötiloihin. Millä varmistetaan vähintään +55°C käyttöveden lämpö? Suurimmassa osassa sähkölämmittäviä “yösähkö”-talouksia on käytetty jo vuosikymmeniä ohjaustapaa, jolla lämpö voi pudota myös alle tämän eli mikään muu kuin riittävän korkea lämpötila-asetus ja järjestelmän mitoituksen suunnittelu riittäväksi ei varmista riittävää lämpöä lämmityssyklien välillä. Yösähkö/aikatariffi ei myöskään tiedä lainkaan mikä on varaajan lämpötila. Eli ohjauksen käyttäminen toimii aivan samalla tavalla myös ÄlyTariffin kanssa kuin aikasähkö/yösähkö tuotteellakin, vain ajankohdat käyttösyklille vaihtuu halvimpiin.
HUOM! Legionellabakteerien takia suositukset eivät vaadi pysymään jatkuvasti yli 55 asteen lämpötilassa, vaan desinfiointi tulisi suorittaa vähintään viikoittain riittävässä lämpötilassa riittävän pitkän aikaa.
Neljäs vakiokysymys liittyy tuotteistamiseen; onko sillä kuukausimaksuja tai muita vastaavia lisäkuluja? Tuotteen hinnoittelu on luonteeltaan pre-paid lisenssi. Tuotteen ostohetken kuvauksen mukainen tuote sisältyy hintaan, eikä mitään lisättyjä piilokuluja ole tai tule. Tarkempia lisätietoja tuotekuvauksissa ja palvelun toimitus-/käyttöehdoissa.
Palvelun käyttölisenssi on ostettavissa joko isompana määränä vuosia etukäteen tai vuoden hintatason perusteella lasketulla jatkolisenssillä vuosittain. Selkeyden vuoksi maksut peritään kalenterivuosittain. Edellisen vuoden puolella täydellä hinnalla aktivoidut lisenssikäytöt ovat voimassa koko seuraavankin vuoden ja tuotteen perushintaa pudotetaan kuukausittain kunnes hinnan tarkistamisen jälkeen seuraavan vuoden myynti (extra-aikoineen) alkaa.
Palvelua ei laiteta suoraan katkolle jos maksu on myöhässä, ihmisiähän me kaikki olemme. Lisenssilaskutus on laskulla tai verkkosivun kautta etukäteen maksettuna, mitään jatkuvia kestotilauksia tai vastaavia suoria veloitustapoja ei verkkokaupan kautta muodostu.
Sueraava kysymys liitty verkkokäyttöön. Mitä jos netti pätkii pahasti? Jos verkkoa ei tavoiteta, laite toimii itsenäisenä laitteena sinne asetettujen tietojen mukaan. Toistaiseksi tariffitietoa ei välitetä ennalta useammaksi tunniksi laitteille asti. Yhteyden palatessa palautuu myös ohjaustoiminta automaattisesti. On mahdollista lisätä myös fyysinen ohituskytkin ja ohjelmallinen päälle laitto on aina mahdollista lähiyhteyksillä. Voi lisätä myös esimerkiksi ajastimia varmistamaan, että vuorokaudessa on edes jonkin verran ohjatun laitteen tai laitteiden päällä pitoa. Nämä voidaan määritellä valmiiksi toiveiden mukaan tai lisäasetukset voi tehdä itse.
Entä sitten tietoturva? Ei huolta. Asiakkaan tietoja ei tallenneta tarpeettomasti minnekään. Yhteydenotot palvelussa tapahtuvat aina asiakaslaitteelta ulospäin TCP/IP-yhteyksin (portti 1883) palvelimelleni ja siellä kulkee ainoastaan tähän yhteydenottoon ja ohjaukseen tarvittavaa anonymisoitua tietoa. Siellä ei siten siirry mitään tietoturvalle vaaraksi olevaa, eikä sisäänpäin tarvitse avata mitään avoimia portteja internetistä. Riittää, että laite saa yhteyden WiFi 2,4GHz (B/G/N) tai Ethernet-liitäntänsä kautta internetin suuntaan ja siellä palvelimilleni. Pilvipalvelun app/web Shelly Cloud osalta tietoturvasta ja toiminnasta vastaa Shelly/Allterco Robotics ja käyttäjä itse. Sinne mahdollisesti esiasetettu tunnus on anonymisoitu eli johtaa vain operative link/terae takaa.fi suuntaan ja lähetetty sähköposti ohjataan oikeaan osoitteeseen.
Sähkösyöppö laitteeni tarvitsee käänteisen ohjaustavan, kuinka saan “päälle” kytkennän vaihdettua “irti” kytkennäksi? Tähän on yksinkertaisin ja kestävin ratkaisu käyttää laitteen ohjaukseen 230Vac NC-tyyppistä (normal connected, avautuva) tai kaksitoimista (esim. 1 avautuva/1 sulkeutuva) apurelettä laitteen yhteydessä. Tällöin Shellyn rele ohjaa apureleen auki vain kun sille annetaan ohjausjännite ja saadaan kytkentä käänteiseksi normaaliin Shellyn ohjaukseen nähden. Esimerkiksi Jäspi TehoWatissa on normaalisti käytetty erillisiin käyttöveden lämmitysvastuksiin suoraa katkaisua tariffiohjauksena “yösähkö/päiväsähkö” perusteella. Kun tämä kytkentä laitetaan ÄlyTariffi-ohjaukseen, saadaan laitteen sisällä jostakin sen lämmityksen käyttövirtajohtimesta jännite kytkemään apurele auki, ja apurele pitää ilman tariffiohjausta “poissaolokytkentää” päällä apureleen sulkeutuessa. Valikoimastani löytyy Hager ERC218 välirele, joka vastaa useimpiin tarpeisiin enintään 16A 1-vaihekäytössä.
Missään ei näy miten tämä oikein toimii. Miten voin ottaa selvää toiminnasta, onko jossakin grafiikkaa ja tuntihintoja vertailuksi? Valitettavasti kaikki asiaan liittyvät todelliset hintatiedot (mm. Spot-hintojen historiatiedot ja niistä suoraan johdetut tiedot) ovat Nord Pool immateriaalioikeuksien piirissä ja rajattu kuhunkin eri käyttötapaan ja käyttökohteeseen erikseen lisensoitavaan käyttöön. Yksi lisenssityyppi mahdollistaa tuottaa tämän palvelun ja esimerkiksi vuonna 2022 tarkempien tietojen esittäminen tai asiakaslaitteelle asti tuonti olisi noin 5000€ arvoinen lisälisenssi muiden kulujen päälle. En voi esittää edelleen hintoja missään muodossaan lisenssiehtojen vastaisesti ja tämä rajaa myös ikävästi ohjelmakehitystä.
Miten tämä eroaa niistä muista vaihtoehdoista? Yksi oleellinen ero on hinnoittelumallin lisäksi teknisessä toimintatavassa. Omat käyttötunnukset muihin palveluihin kuten Shelly Cloud pysyvät omana tietonasi, tätä tietoa ei käyttöönottoon tarvita. Virheen korjaukset, ym. on mahdollista tehdä ilman negatiivisia vaikutuksia käyttöön tai tarvetta päivittää asiakaslaite. Valmistajan laiteohjelmiston päivitykset ajetaan laitteisiin massana aina, kun se on toimivuuden varmistamiseksi tarpeen. Jos olen huomannut jonkin virhetoiminnon edellisen tunnin puolella tai saanut sellaisen epäilystä vinkkiä käyttäjiltä, on mahdollista hoitaa virheetön toiminta käsiohjauksella kaikkiin laitteisiin ja korjata virheen aiheuttanut tekijä jatkoa varten nopeasti ja varmasti kaikille. “Haittapuolena” on vähemmän käyttäjän suoraa tietoisuutta toimintatavasta, ei mitään hienoja grafiikoita hinnasta tai helppoa tapaa laskea säästöä suoraan palvelustani käsin. Toiminta on siis hyvinkin simppeliä tariffiohjausta; ohjaustiedon välitystä ja koneellista laskentaa palveluntarjoajalla ilman lisämaksullisen tiedon siirtoa asiakaslaitteisiin tai asiakkaan tietojen siirtoa palveluun.



Oheiset kuvaajat tarjoaa tietoa menneen vuorokauden, viikon ja kuukauden käyttötiloista.
Rehellisesti, suomalaisen suorasti, ja kotimaisena niin pitkälle kuin on mahdollista.
Lisää vinkkejä ja ohjeita löytyy valikon “info” takaa.

Kirjaudu jotta voit kommentoida.