Shelly WiFi-releet: ostajan opas

Ihan alkuun on syytä varmistaa, tarvitaanko langallinen (eth) yhteys vai toimiiko WiFi 2,4GHz (802.11b/g/n) asennuspaikassa. Jos tarvitaan lankayhteys, tai jos laite tulee sähkökeskukseen kiinteästi asennetuksi, on syytä valita Pro-sarjan laite; ne on suunniteltu siihen käyttöön ja toimivat varmiten. On toki myös mahdollista laajentaa WiFi-verkkoa paremmin toimivaksi, jolloin valinnan varaa on enemmän.

Seuraavaksi on syytä selvittää, millaista kuormaa releen kautta käytetään ja tarvitaanko energian mittaamista. Jos ohjataan 3-vaihekuormaa tai yli 10A jatkuvaa kuormaa, on syytä käyttää kontaktoreja apureleinä ja tällöin mittaus ei ole mahdollista saman kytkennän läpi – eli PM-malleja ei kannata turhaan ostaa kontaktorien ohjaamiseksi.

On huomioitava myös se, että PM-mallit (mittaavat) on herkempiä ulkoisille häiriöille ja niistä syntyville toimintavirheille. Esimerkiksi minkä tahansa releen tai käämityksen sisältävä kuorma on tällöin syytä varustaa RC-vaimennuspiirillä (“RC snubber”) rinnan kytkettynä kuorman kanssa. Shellyn kautta saa RC 0,1uF/100ohm snubberia, joka on testatun tehokas poistamaan häiriöitä. Poikkeuksena on mm. Hagerin hurinattomat eli silent mallit kuten ETC325S, joka ei mittausten perusteella aiheuta vastaavaa häiriötä.

Erillinen mittaamiseen tarkoitettu laite kuten (Pro) 3EM on paras vaihtoehto kuormien mittaamiseksi ja Pro-sarjasta ohjauspuolelle perusmallit ovat käyttövarmimpia. Suoria pienen tehon kuormia voi mitata myös PM-malleilla kuten Pro 1PM ja Plus 1PM. Esimerkiksi sulanapitokaapelit (skripteillä päälle vain pakkasella), valaistus, jne…

Jos ohjaukseen tarvitaan “kuivaa” kärkitietoa, esimerkiksi laitteen sisäistä 24Vdc kytkentää ohjatakseen, valinta riippuu käyttöjännitteestä. Jos käyttöjännitteenä on 230Vac niin Pro-sarjasta Pro 1, Pro 2, Pro 3 ovat vaihtoehtoja. Jos käyttöjännite on esimerkiksi 12Vdc niin valittavana on myös Plus-sarjan releet Plus 1 tai Plus 2. PM-malleista on tällöin pysyttävä visusti erossa, niiden relelähtö on sähköisessä yhteydessä mittauspiiriin ja sitä kautta käyttöjännitteeseenkin.

Oheinen valintataulukko/ominaisuuksien vertailu helpottaa oikean mallin valintaa.

Omnaisuuksien vertailu oikean valinnan avuksi

Huom! Taulukon ylikuormitussuoja tarkoittaa erikseen asetettavaa kuormamittauksen kautta suojaamista, kaikissa muissakin on ylikuumenemisen ja sitä kautta ylikuormitukselta suojaus sisäänrakennettuna.

Avattujen laitteiden perusteella on myös selvää, että Pro 1 v.1 (se mitä nyt myynnissä Pro 1 nimellä) on paremmin kestävät releet kuin Plus 1. Eli Plus 1 sisältää saman releen kuin vanha malli (HF7520) ja Pro 1 on järeämpi (HF32FV-16). Eli Plus kestää enintään 8A cos 0,4 250V mutta Pro on 16A kaikille kuormille.

Voit ladata uusimman Shelly Pro-kytkentäohjeen tariffiohjaukselle tästä linkistä.

%d bloggaajaa tykkää tästä: