Shellyn tuotteista 5 – 48V ns. suojajännitteen asennukset voi tehdä kuka tahansa osaava tai sellaiseksi itsensä tunteva.
Tällaisia suojajännitteellä toimivia laitteita ovat mm. Shelly Plus Uni ja Shelly 1 Gen3.
Samoin rajallisesti voi omiin (ei kiinteisiin) harrastuslaitteisiin kytkeä myös 230V laitteita, kun on riittävän hyvin opastettu/osaa nämä hommat. Tähän on syytä kiinnittää erityistä huomiota ja varmistaa omien tietojen ja taitojen ajantasaisuus. Eli esimerkiksi radioamatööri voi viritellä Shellyt laitteisiinsa ilman sähkömiestäkin. Jossakin määrin toimiii siis ”oma tupa, oma lupa”. Kun teet ei-kaupallisesti eli harrastaen laitteen, et tee sähkötöitä. Et tee yleensä ottaen mitään töitä tällöin. Ollaan ns. harmaalla alueella. Kun taas teet työksesi jotain, kaikki muuttuu ja laki on yksiselitteisesti voimassa ja velvoittava.
Näistä TUKES on antanut tarkemmin ohjeistuksia, tarkista sieltä tarvittaessa ajantasainen tulkinta sähköturvallisuuslaista ja sen soveltamisesta!
Huomaathan olevasi myös joka tapauksessa vahingonkorvausvelvollinen ja muutenkin vastuussa kaikesta mitä liität julkiseen sähköverkkoon. Omienkin laitteiden on siis täytettävä lain ja harmonisoidut EU-tason vaatimukset.
Normaaliin kodin pistorasiaan ja valaisinrunkojen lampun kantaan liitettävät tuotteet ja akku-/paristokäyttöiset tuotteet ovat luonnollisesti kaikkien asennettavissa. Eli ne mitkä lasketaan vähäisiksi sähkötöiksi tai eivät ole sähkötöitä laisinkaan.
Tällaisia ovat esimerkiksi Shelly Plug S Gen3 MTR valkoinen & Shelly Plug S Gen3 MTR musta, sekä kaikki Shelly BLU (BLE) tuotteet.
Muihin kysy sähköasentajalta apuja!